onsdag, mars 18, 2009

Skärpning Sverige!

Tittade på Efterlyst idag där de rapporterade om en Finsk/Svensk liga som hade begått två stora rån där de kommit över en stor summa pengar, närmare bestämt 15 miljoner svenska kronor. De högsta straffen blev 9½ år och tillsammans fick hela rånarligan ett straff på 62 år. Och de var otroligt nogranna att påpeka att detta är "ett av de längsta straffen för en rånarliga i historien".

Jag blev lite nyfiken på straffen i Sverige och även om jag redan visste en hel del så gick jag in och googlade på "brottsbalken" och fick upp en del intressanta och störande straff, som följer;

Mord - 6 till 10 år
Barnamord - Högst 6 år
Våldtäkt - 2 till 6 år
Mindre "allvarligare" våldtäkter - högst 4 år
Våldtäkt mot avkomling - högst 4 år
Grovt bedrägeri - 6 mån till 6 år
Grov urkundsförfalskning - 6 mån till 6 år
Grov Mened - 2 till 8 år

Så vad stör mig då? Jo följande;

- Mördar du ditt egna barn så kan du inte få ett längre straff än ett "vanligt" mord. Är ett nyfött barns liv mindre värt än en 30årings liv? Hur låter det i munnen egentligen? Helt sjukt fel om man frågar mig

- Att de ens använder ordet "mindre allvarliga" i en våldtäktsfråga är ju bara absurt. Bara för att kvinnan/mannen får ett slag mindre i ansiktet eller slipper undan en verbal förtryckelse så ska straffet bli lägre? Kvinnan/mannen är ju lika mycket våldtagen för det.. Det är våldtäkten i sig som är viktig här, inte om man fått en käftsmäll eller inte. Skärp er!

- Du kan få ett lika högt straff för grovt bedrägeri som för mord/våldtäkt! När det gäller att lura staten på pengar, ja då brassar man genast på med ett straff, men när det gäller en enskild person, då blir det oftast ett mycket mildare straff. Helt fel!

- Mened, den som sitter och skyddar någon kan få ett högre straff än den som verkligen begått brottet. Här har man alltså inte tänk på att den som begår mened kan vara hotad till livet.

I Sverige har vi många bristande punkter vad gäller straff. Vi kan inte ha det såhär. Och det händer ofta att en mördare/våldtäktsman kan få benådningar som sedan leder till att straffet minskar. Livstid betyder inte livstid i Sverige - det betyder 10 år sen är du ute! Det är inte många som idag sitter livet ut i ett fängelse.

Skärpning Sverige! Skärpning lagstiftarna! Det måste ske en ändring - och det NU!

1 kommentar:

Lilith sa...

Visst blir man mörkrädd. Väldigt bra inlägg tjejen!